SADRŽAJ WEB STRANICE ISKLJUČIVA JE ODGOVORNOST DV MALI SVIJET...................................................................... © 2022 Dječji vrtić "Mali svijet". Sva prava zadržana.

Korisnička ocjena: 2 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
BRZOPLETOST

Sindrom brzopletosti (engl. cluttering) je uz mucanje jedan od poremećaja tečnosti govora kojeg karakterizira otklonjiva pažnja, loša koncentracija i misaona organizacija te poteškoće u govoru i pisanju. Nered u govoru posljedica je nereda u mislima koji se očituje u radu, govoru, pisanju, ponašanju. Dijete nije svjesno svojih teškoća, niti pokazuje zabrinutost.

Brzoplete osobe brzo prelaze s jedne misli na drugu, teško se koncentriraju na bitno, misaona organizacija im je loša, kao i percepcija.

U svim aktivnostima je vidljiva kratka pažnja, što je i osnova poremećaj. Nakon vrlo kratkog svraćanja pažnje na jednu aktivnost, brzopletaša počinju zanimati druge stvari, zaboravlja na prošlu aktivnost, gdje je, s kime je, u kojoj situaciji, ne razumije, odnosno i ne primjećuje da mu se nešto govori, da se nešto događa...

Sindrom brzopletosti sadrži u sebi razne oblike verbalnog i neverbalnog ponašanja, a očituje se u četiri osnovne komunikacijske aktivnosti: razumijevanju, govoru, čitanju i pisanju. U govoru se može očitovati na razne načine pa je taj poremećaj često dijagnosticiran kao mucanje.

Brzopletost u ponašanju

To je obično neuredno i nemirno, ali simpatično, vedro i otvoreno dijete. Vrlo teško ili nikako prihvaća norme okoline. Ponaša se prirodno, ne poštujući pravila koja su u biti prisile. Jede kad je gladno, spava kad mu se spava, zaboravlja se oprati, obući uobičajene dijelove odjeće. Teško se uklapa među djecu jer mu svaka igra brzo dosadi pa se može asocijalno ponašati. Obično mu je govor neprihvatljiv te postaje objekt poruge. Neuredno jede, diže se od stola, ne sluša što mu se govori. U školi su to djeca koja brbljaju, dižu se iz klupe, šeću razredom izazivajući opći smijeh, no ona to ne čine zato što su zločesta ili nepristojna, nego jednostavno zaboravljaju gdje su i kako se trebaju ponašati. Zaboravljaju zadaće, knjige pa i torbu, a da ne govorimo o svim mogućnostima koje pružaju odjeća i obuća. Jedna cipela smeđa, a druga crna, na jednoj nozi čarapa, a na drugoj je nema, umjesto školske torbe mamina torbica...

Okolina, a posebice roditelji lakše primjećuju odstupanja u ponašanju u komunikacijskim sposobnostima što dolazi kasnije. Počinju prigovori, kažnjavanja. Roditelji, a kasnije i nastavnici nastoje izjednačiti tu toliko drukčiju jedinku s njezinim vršnjacima. I takvo dijete može naučiti sjediti, držati vilicu i nož, paziti da ne izađe bez hlača iz kuće. No to su sve vanjske stvari. Misli se ne mogu kontrolirati pa pažnja i dalje luta. Može se sjediti, a ne slušati, tako da se posljedice iskazuju upravo u govoru, kao i učenju.

Brzopletost u govoru

Poremećena je osnova govora i razumijevanja - brzopletaš kao da ne zna što će unaprijed reći. Disanje nije na odgovarajući način organizirano pa u duljoj rečenici može doći do respiratorne pauze no rijetko, jer su rečenice brzopletaša uglavnom kratke i po strukturi krajnje jednostavne. Unutar tih kratkih rečenica melodija je obično monotona ili čak neodgovarajuća. Redovno dolazi do traženja riječi ili se pak riječi nagomilavaju, tj. dolazi do istodobnog pokušaja izgovaranja dviju riječi, to dovodi do zaplitanja, zamuckivanja ili ispravljanja. Tempo govora je neujednačen i ima tendenciju ubrzavanja, što je jedno od čestih svojstava brzopletosti. Ponavljaju se slogovi, rjeđe glasovi. Dolazi do zamuckivanja i kraćih zastoja, ali i do potpunih zastoja jer je brzopletaš zaboravio što je htio reći.

Dakle, poremećena je osnova govora, tj. sve što predstavlja veće cjeline, organizaciju: disanje, intonacija, glas, ritmičnost pa i akcenti, gramatika. No poremećeno je i ono što bismo uvjetno mogli nazvati detaljima govora, a to su leksik i izgovor glasova. Brzopletaš često ima vrlo siromašan rječnik bez obzira na godine koje je proveo u školi. Ne razumije i ne upotrebljava rjeđe i biranije riječi, a posebno ne one koje se obično nauče čitanjem. Kod onih fonetski kompliciranijih i rjeđih može imati problema, jer se ne sjeća točno njihove glasovne i slogovne strukture. Izmišlja nove riječi, starima daje krivi ili izmijenjeni smisao. Kada se ne može sjetiti riječi ili je ne zna, brzopletaš se katkad služi verbalnim opisima ili gestama. Isto tako mnogo se služi poštapalicama i uzvicima.

U doba polaska u školu, roditelji i nastavnici obično počnu primjećivati govorne nedostatke djeteta s brzopletošću i posljedično zaostajanje u svladavanju tehnike čitanja i pisanja. Počinju prigovarati i kažnjavati dijete. Kako je jedan od najviše uočljivih simptoma brzopletosti u govoru zastajkivanje, ponavljanje i zaplitanje, mali se brzopletaš nerijetko proglašava i mucavcem.

Vrlo je važno da logoped napravi procjenu govora te utvrdi i jasno razlikuje radi li se o mucanju ili o brzopletosti. Djeca koja mucaju češće su povučena, zatvorena i anksiozna, dok su brzopletai komunikativno, distraktibilni i impulzivni.

SAVJETI RODITELJIMA:

• dijete treba stalno upozoravati da najprije smisli što će reći, da rečenicu izgovori u sebi pa tek onda naglas

• između rečenica treba praviti veće pauze kako bi dijete imalo dovoljno vremena formulirati novu misao

• češće treba mijenjati aktivnost djeteta i davati mu nove, njemu prihvatljive zadatke

• pjevanje kao i recitiranje pridonose usporavanju govora i izgradnji ritma i melodije koji takvom djetetu nedostaju

• treba se usredotočiti na samo osvješćivanje, jer su mnogi brzopletaši nesvjesni svog brzog govora

• nije dovoljno govoriti samo "uspori", nego ih treba pokušati usporiti metodom lupkanja po slogovima

• s obzirom da im je sposobnost pamćenja siromašnija, treba prakticirati pričanje i prepričavanje priče u koju treba uključiti što više detalja.

„Osobe koje mucaju znaju što žele reći , ali su ometeni u svom pokušaju proizvodnje različitih riječi dok brzoplete osobe ne moraju nužno znati sve što žele reći ili kako žele reći- ali ipak kažu .“ (St.Louis i sur., 2010)

Mateja Paulić, mag. logoped

Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža.
Više informacija Prihvaćam sve kolačiće Odbijam