SADRŽAJ WEB STRANICE ISKLJUČIVA JE ODGOVORNOST DV MALI SVIJET...................................................................... © 2022 Dječji vrtić "Mali svijet". Sva prava zadržana.
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
DUDE VARALICE

Dojenje je prirodan čin koji je preduvjet zdravlja djeteta zbog konzumiranja majčinog mlijeka i čina sisanja. Sisanje aktivira brojne fiziološke sustave i strukture u dječjem mozgu i cijelom organizmu te je uvjet ispravnog formiranja kostiju i mišića lica te bebinih govornih organa (mišića usana, obraza, jezika i mekog nepca) koji su važni za kasniji izgovor. Kada se pojavljuje prvi zubić (oko 5.-6. mjeseca), beba je spremna za krutu hranu te postupno žvakanje kojim se mišići pripremaju za složeniju funkciju- govor.

Majke danas često vrlo rano prestaju s dojenjem te ga zamjenjuju dudom varalicom koja služi kao surogat da smiri bebu koja plače te traži majčinsku nježnost i dojenje. Varalica djeluje negativno na psihički razvoj, a štetna je i za razvoj govornih organa. Dugo držanje dude varalice u ustima djeluje nepravilno na formiranje vilice i zubi, povećava stopu karijesa te često uzrokuje nepravilan zagriz s isturenom gornjom vilicom što ometa izgovor.

Varalica je poželjna za djecu koja imaju slab refleks sisanja, a zdravom djetetu taj surogat nije potreban. Vrlo čest uzrok nepravilnosti vilice i zubi su štetne navike kao što su sisanje palca i grizenje usnica i obraza. Uzrok je nezadovoljena potreba za sisanjem u ranijem djetinjstvu. Stalnim sisanjem palca, prstiju ili nekog drugog predmeta, stvara stalni pritisak na kosti lica te uzrokuje nepravilno razvijanje gornje i donje vilice što ometa izgovor. Bebu ne treba sprečavati ako povremeno siše prst ili palac jer joj to stvara ugodu, ali treba paziti da to ne postane navika koja prelazi dojenačku dob jer će vrlo vjerojatno utjecati na izgovor glasova l, r, s, z, c, š, š, č, ć, dž, đ.

Iako ih mnogi roditelji koriste za smirivanje, djeca bi se do druge godine trebala riješiti duda varalica jer nastavak dudanja nakon te dobi može uzrokovati probleme sa zubima i govorom. Prema tome, djetetu nudite dudicu samo kad mu doista treba, za utjehu ili umirenje i ne navikavajte ga da ju koristi bez razloga.

Mateja Paulić, mag. logoped

Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža.
Više informacija Prihvaćam sve kolačiće Odbijam