Ispis
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
ČITAJTE SVOM DJETETU!

Svi stručnjaci se slažu da roditelji čitanjem slikovnica i knjiga svojem djetetu mogu izuzetno obogatiti djetetovu okolinu i pomoći mu da se razvije. Ako vi uživate u čitanju, razgovarate o tome, i vaše dijete će vrlo vjerojatno postupati isto te ga na taj način uvodite u svijet knjiga te potičete na čitanje u ranijoj dobi, a pogotovo kasnije u životu.

Knjige pomažu djetetu da opiše svijet oko sebe- odnose, situacije, osobe, potiču igru, donose ideje i zabavne su. Krenite vrlo rano čitati zajedno sa vašim djetetom, neka to bude zajednička obiteljska aktivnost. Pokušajte čitati djetetu svaki dan ili barem nekoliko puta tjedno i neka vam to bude što češća i zabavnija aktivnosti, svakodnevni RITUAL!

Djeca vole slike ljudi, životinja, mjesta, događaja, ali vole i bajke koje potiču kreativno razmišljanje te uz pomoć njih razlikuju stvarni od nestvarnog svijeta. Čitanjem od rane dobi potičemo djetetovu kreativnost, govor, slušanje, rječnik, maštu, pamćenje te mu pomažemo da zavoli knjigu.

S čitanjem krenite od rođenja. Prva čitanja neka budu kratka i lako razumljiva zbog kraće koncentracije djeteta. Prva čitanja trebaju se uglavnom temeljiti na ilustracijama s vrlo malo ili nimalo teksta. Kako dijete postaje starije, povećava se sadržaj i kompleksnost riječi i rečenica. Prilagodite opseg i trajanje zajedničkog čitanja svakom djetetu. Procjenite kada je dijete umorno i gubi koncentraciju.

Prilikom čitanja pratite prstom tekst, no nemojte prisiljavati dijete da čini isto. Neka atmosfera bude što opuštenija i ugodnija. Dijete treba držati knjigu ispred sebe da je što bolje vidi te samo okreće stranice. Potičite dijete da samo primijeti predmete na slikama i pogađa što bi se moglo dogoditi. Mijenjajte ritam i glasnoću čitanja te čitajte izražajno, s pauzama kako bi dijete lakše „shvatilo“ što je čulo.

Svako će dijete tražiti da se neka omiljena knjiga čita iznova, mnogo, mnogo puta. Nakon što je mnogo puta pročitana, uključite dijete u čitanje, neka ono samo počne oblikovati i dovršavati priču i rečenice. Nabavite knjige koje često ponavljaju iste riječi. Knjige stavitE na niske police u dječjoj sobi kako bi mu uvijek bile dostupne.

Ako je dijete samo počelo čitati, nemojte prestati čitati zajedno s njim jer je će ono i dalje uživati u zajedničkim trenucima koje provodite s njim!

Mateja Paulić, mag. logoped